Update

Aanvullingen bij de instructieboeken: Hoe bouw je een windowfarm V3.1

 

Deze aanvullingen zijn nog niet in de instructieboeken verwerkt, maar zeker aanraders!

Gaten onder in de flessen boren

In plaats van de speedboor nr 28, gebruiken we nu een kegelboor om de gaten onderin de flessen te boren. Dit gaat een stuk makkelijker en het is veel minder eng om het met deze boor te doen. (De speedboor had een hoog kijk-uit-voor-je-vingers gehalte.)

Op You Tube zijn op zich goede instructiefilmpjes voor het boren met deze boor te vinden. Wat volgens ons het beste gaat is steeds een paar trapjes boren – met flink wat druk op de boor – en dan de boor even snel omhoog halen zodat je het afvalplastic kwijt raakt rond de boor. Anders smelt dat samen tot een klont en loopt de boor vast. Daarna weer een paar trapjes en weer even snel omhoog etc totdat je bij diameter 28 aankomt. (– Overigens handig om die diameter even op de boor te markeren).

Schoenveterogen tang aanpassen

De modificatie van de schoenveterogentang (stap 18) kan een stuk simpeler dan nu in het boek beschreven staat: met een schroevendraaier in plaats van een ijzerzaag.

(Soms moet je de makkelijkste oplossing gewoon even van een gebruiker horen… )

😉

Nylon koord in plaats van kogelketting

Deze verandering hebben we nog niet doorgevoerd in alle bouwpakketjes, maar hier gaan we waarschijnlijk wel naar toe.

De kogelketting is mooi, maar relatief duur, lastig te bevestigen en toch een zwakke schakel.

Nylon koord kunnen we sneller bevestigen, is goedkoper, roest niet, breekt niet, is na bevestiging nog heel makkelijk in hoogte verstelbaar en is eventueel gewoon in de wasmachine te stoppen.

 

 

Vermiculiet als groeimedium

Wij zaaien nu zelf niet meer voor in vermiculiet, om de plantjes daarna in hydrokorrels over te planten. We zaaien nu direct in vermiculiet en ook meteen in de windowfarm. (Op de bodem van het potje doen we dan wel een laagje hydrokorrels en/of een stukje gaas/worteldoek om te voorkomen dat het vermiculiet door het potje valt en mogelijk het gat in de dop verstopt.)

Hiertoe zijn we overgegaan na een uitgebreide test met hydrokorrels, vermiculiet en cocopeat. De hydrokorrel kwam hierin als minste medium naar voren. Vermiculiet en cocopeat scoorden allebei even hoog.

Onze voorkeur ging verder naar vermiculiet uit omdat dit geurloos is.