Stadslandbouw Den Haag – Anno eind 2015

Stadslandbouw Den Haag

Terug naar start

 

November 2015 – Na twee-en-een-half jaar stonden we weer in het gebouw waar het voor ons allemaal begon: het voormalige Phillips fabriek De Schilde. In 2013 riep de gemeente de bewoners van Den Haag op om stadslandbouwinitiatieven te verzinnen voor dit leegstaande gebouw. Die oproep, samen met een soortgelijke oproep voor De Toren van Oud, bracht ons op het idee om watercoolerflessen om te bouwen tot grote windowfarms.

Afgelopen dinsdag opende de afdeling Stadslandbouw hun nieuwe website in De Schilde. Het was een bruisend feestje waar veel initiatiefnemers te ontmoeten waren, die door deze wedstrijd uiteindelijk als ondernemers in De Schilde van start zijn gegaan. Er waren Haagse stadslandbouw producten te bekijken en te proeven en er werd een rondleiding gegeven over de site en door het gebouw.

Zowel door de nieuwe website, als door de startende ondernemers en de gewaagde stadslandbouw plannen zinderde de avond van de “toekomst”…

Stadslandbouw website

 

De nieuwe website http://stadslandbouwdenhaag.nl/ is bedoeld om iedereen die iets wil met stadslandbouw in Den Haag, beter te helpen. Vaak moeten mensen die een plan hebben bij verschillende loketten tegelijk zijn. De website is erop gericht om hier meer inzicht in te geven. Ook is er informatie over bestaande groenprojecten, mooi gegroepeerd op onderwerp, en er is zelfs een stadlandbouwkaart waarop alle initiatieven in Den Haag te vinden zijn.

De site zit duidelijk nog in een ontwikkelingsfase, net als de stadslandbouwinitiatieven zelf. Nog niet alle initiatieven worden genoemd – de kaart is superuitgebreid, maar er ontbreekt nog veel, onder de link De Schilde worden alleen de Urban Farmers genoemd, terwijl we natuurlijk als eerste willen weten waar die overheerlijke chocola van www.passie-puur.nl te koop is. De link ‘loket’ verwijst nu naar een algemeen e-mailadres, waar we eerst verdwaasd blijven zoeken en dan in de lach schieten omdat het bij de gemeente meestal 3 weken duurt voordat je een e-mail terugkrijgt als je wel een persoonlijk adres te pakken hebt gekregen… (Ze gaven het zelf toe. No offence intended.)

deschilde

Urban Farmers

 

De rondleiding door het gebouw, waarbij de meeste feestgangers zich waarschijnlijk net als wij, iets-met-veel-groen hadden voorgesteld, leidt naar een afgestripte kale vlakte op de zesde etage. Alleen verfstrepen op de vloer, bouwlampen en een berg losgehakt beton, verraden dat hier gewerkt wordt. Mark Durno, een enthousiaste Schot, vertelt mooi uitgelicht over het project van Urban Farmers. Op de donkere, kale verdieping, is het nog nauwelijks voor te stellen, maar vanaf volgend voorjaar zwemmen de tilapia’s hier het pand uit. Tilapia’s die in niks te vergelijken zijn met het onduidelijke visje uit de supermarkt, belooft Mark. Dat Urban Farming voor velen nog vage toekomstmuziek is, mag blijken uit de hoeveelheid kritische vragen die Mark van de bezoekers om zijn oren krijgt. Zijn bewijs dat het echt kan? “We’ve done it before.” In Bazel, Berlijn en in Zurich. Check it out: www.urbanfarmers.com

Goeie gemeente

 

Het allermooiste van de hele avond, is, naast alle verhalen, initiatieven, producten en mensen, het gevoel dat onze gemeente dit allemaal steunt. En niet alleen steunt, maar ook een voortrekkersrol op zich neemt door zo’n gebouw te initiëren, krachten te bundelen en door geld op tafel te leggen.

Enigszins in een roes (ook de wijn van Tycho en het heerlijke rauwe bier uit de Binck http://haagsestadswijngaard.nl/ en http://www.bincksebelofte.nl/) verlaten we het feestje. We hebben na twee-en-een-half jaar bouwen alleen nog maar een beta-beta versie van de XXL, voortdurend tijd te kort en plannen te veel, maar vooral de lege verdieping op de zesde etage heeft ons troost gegeven. Troost en hoop. Want het lijkt misschien nog nergens op, maar het belooft veel.

Doorsnede-aanzicht1

_____________________________________________________________________________ Terug