Het Circus: wonderolie voor de buurt?

Een circus met een muizen act, een spreekstalmeester die zich meer om zijn artiesten dan om de kassa bekommert, een circus waarbij je backstage mag, met acrobaten die je bij hun act betrekken, met hooibalen waar je uren in mag spelen, met een loterij verkoper die niet ophoudt totdat je je portemonnee ondersteboven hebt leeg geschud en theatervoorstellingen die zo rijk zijn, dat je sowieso al de helft mist omdat je niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn.

Dat is niet zomaar een circus. Dat is een heel klein buurtfestival. Dat ontzettend groots uitpakt…

Dit jaar werd Het Circus voor de tweede keer georganiseerd in het Regentessekwartier in Den Haag. En deze keer voelde het als een festival dat er altijd al geweest is en dat nooit meer weg gaat.

Door Het Circus lijkt de wijk ineens veranderd. Terwijl alles op zich natuurlijk gewoon hetzelfde is. De wijk is nog steeds een bonte verzameling van vooral ontzettend leuke mensen, inspirerende lunchrooms, prachtige winkeltjes, mooie sportclubs, verassend veel cultuur en zeer troostrijk eten.  Alleen ondertussen is er iets… gebeurd.

Overal waren mensen ineens aan het samenwerken. En blijkt de mooie jongen van de overkant niet alleen mooi maar ook een prachtige danser, performer en steltenloper. En schuilt er een nooit vermoede flamingo danseres achter de mevrouw uit de winkel, en hebben ondernemers ineens een heleboel producten en diensten over voor de wijk en voor een mooi festival. Bewoners uit de wijk blijken met honderden bereid om hun kostbare vrije tijd als een beest tekeer te gaan om iets voor elkaar te boksen. Er worden tropenuren gedraaid en tientallen circusmuizen gebreid.

Voor ons lijkt het Circus na twee jaar te werken als een soort wondermiddel. Terwijl zo’n beetje het enige dat op Het Circus nog ontbrak een Magical Medicine Show was. Je zou het daarom elke wijk meteen aanraden: bouw een circus! Zet een podium neer voor de talenten in je buurt. Nee, bouw verschillende podia tegelijk. Voor elk wat wils. Hoe gekker, hoe beter. Vertoon allemaal je kunsten. Prijs je waar aan! Komt dat horen, zien, proeven, testen en beleven!

Deze keer was het Windowfarm Project ook onderdeel van Het Circus. Onze act was een levende windowfarm, drie workshops, een heleboel plantjes, mooie luchtbellen en omhoogvallend water. Ook plantjes blijken een magische rol te vervullen op een Circus. We spraken met leraren op scholen die meteen de potentie zagen van een windowfarm in de klas. We hoorden een vrouw die zinvol vluchtelingenwerk wilde opzetten als sociale onderneming. We hebben kleine jongens en kleine meisjes gesproken, die ingenieurs en designers in de dop zijn en we hopen die allemaal snel weer tegen te komen in de wijk!

We hebben helaas niet de tijd gehad om met iedereen contactgegevens uit te wisselen, maar we willen iedereen oproepen om contact op te nemen die zich om een specifieke reden aangetrokken voelde tot ons project. Onze website is: www.windowfarms.nl, ons e-mail adres is info@windowfarms.nl

En voor alle anderen: bouwt allemaal een Circus! Laat je wijk voor een paar dagen de clown uithangen! Bouw een feestje! Vier het met de buurt! De wijk wordt even een microcosmos en de cosmos wordt de wijk. (We zijn nog steeds betoverd!)

Meer over Het Circus vind je op www.hetcircus.me.

_____________________________________________________________________________ Terug