Haagse Krach snuiven: Energiebeurs 2016

New Image

Haagse Krach snuiven: Energiebeurs 2016

Haagse Krach is een begrip geworden. Overal waar burgers zelf het initiatief nemen, door de koppen bij elkaar te steken en de handen uit de mouwen, daar is Haagse Krach. Met Haagse Krach worden zonnepanelen op daken gezet waar straks gedeelde buurtauto’s op rijden, met Haagse Krach worden braakliggende terreinen omgetoverd tot stadslandbouwprojecten en door Haagse Krach zijn leerlingen op scholen bezig met duurzaam landschapsontwerp. Haagse Krach is een typisch Haags fenomeen. In andere steden heb je het ook, Haagse Krach, maar dan staat er geen Haags voor en schrijf je het gewoon met een t.

Op de derde Energiebeurs, die 13 maart in het Haagse Stadhuis gehouden werd, wemelde het van de Haagse Krach. Het Windowfarm Project Team was erbij als bezoeker.

Ook een duurzaam plan voor je buurt?

Wie jeukende vingers krijgt van de Haagse Krach, die kan zich melden bij het Initiatievenbudget. Je moet dan nog even aan een paar voorwaarden voldoen en dan krijg je nog meer Krach van alle steun, support, coaching, workshops en advies die je vervolgens krijgt aangeboden – óf zelf mag inkopen met je Initiatievenbudget.

Opening

Nieuwe Krach seizoen is geopend

Op de Energiebeurs werd dit jaar het nieuwe Initiatievenbudgetseizoen geopend door wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur Joris Wijsmuller. Want de gemeente Den Haag is dol op Haagse Krach. Terecht, want het is aanstekelijk, inspirerend én hartverwarmend. Een buurt wordt zichtbaar leuker, en voelbaar vriendelijker, met een beetje extra Haagse Krach in de straat en zodra mensen zien hoe makkelijk het (achteraf!) is om een tof project te draaien, schieten nieuwe projecten als paddenstoelen uit de grond.

Sommige krachpatsers hebben zo de smaak te pakken dat ze dit jaar voor de tweede of de derde keer mee doen aan het Initiatievenbudget. Want het kan altijd nóg mooier, in de buurt.

Wat kun je met een Initiatievenbudget?

Het Initiatievenbudget is vooral bedoeld om je te helpen om je goede idee handjes en voetjes te geven. Het Windowfarm Project deed vorig jaar mee aan het Initiatievenbudget. Als gevolg daarvan hebben we een heleboel stappen kunnen maken. We hebben informatie ingewonnen over hoe we dingen technisch moeten doen, we hebben groenadviezen gekregen, we zijn bij een notaris geweest, we krijgen advies over het opzetten en uitbouwen van een organisatie, sinds 1 april zijn we (geen grap) een Stichting en ondertussen hebben we hebben ons netwerk flink vergroot doordat we overal rond het Initiatievenbudget leuke mensen en toffe projecten tegenkwamen.

Usual Suspects op de Beurs

Op de Energiebeurs waren veel van deze leuke mensen met hun toffe projecten er ook. De meeste met een stand om hun project te promoten. De CompostBakkers waren er, met hun buurtcompostproject, Lekker Nassuh stond er heerlijke biologische maaltijden en groentepakketten van lokale biologische telers te verkopen, Liane Lankrijker stond er met Fete de la Nature, een inmiddels wijdbekend festival dat door het hele land door buurtbewoners zelf wordt georganiseerd, en de toekomstige bewoners van De Groene Mient stonden er om te vertellen hoe je op eigen Krach een ecologisch woonwijkje bouwt, Jay Navarro was er van Het Circus en het Repair Café stond er met een geniale activiteit voor kinderen: apparaten uit elkaar slopen op zoek naar bruikbare onderdelen om andere apparaten mee te repareren.

Foto: Duurzaam Den Haag

Foto: Duurzaam Den Haag

Foto: Duurzaam Den Haag

Ook een Krachpatser worden?

Iedereen die Haagse Krach door zijn bloed voelt stromen, raden we aan om die Krach eens concreet te maken en even aan te kloppen bij het Initiatievenbudget. Of bij het loket van Duurzaam Den Haag dat ook op 13 april door wethouder Wijsmuller werd geopend. Maar ook als je jouw Kracht met een t schrijft, en je woont helemaal niet in Den Haag: kijk even of jouw gemeente ook een Initiatievenbudget heeft (vast wel), grijp een paar leukerds bij elkaar en maak je wijk of je straat of je buurt een stukje mooier!

Nieuwe Suspects

Vanuit ons Windowfarm Project is er veel interesse voor verdere verduurzaming van de stad. En ook voor onze eigen windowfarms zijn we steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden tot verduurzaming. De Haagse Energiebeurs is dan een perfecte plek om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe ideeën op te doen. Specifiek geïnteresseerd waren we naar techniek en informatie rondom zonneenergie en fotovoltaïsche cellen, omdat we windowfarmsystemen het liefst volledig off the grid laten functioneren. Verder kwamen we de volgende inspirerende projecten tegen:

Digitale printer

Better Future Factory

Technologie pur sang! De jongens van Better Future Factory stonden met hun stand wat achteraf, maar hadden volop aandacht van jong en oud. Er werd PET gerecycled om daarmee cartridges te kunnen maken voor 3D-printers. Twee 3D-printers stonden permanent figuurtjes en ringen te printen voor wie het maar wilde meenemen als aandenken. Hoewel het initiatief zich hoofdzakelijk richt op de productie van cartridges van gerecycled PET, waren er ook veel vragen over het 3D printen en de 3D-printers. Voor ons zou 3D-printen in de toekomst ook interessant kunnen zijn bij het innoveren van de Windowfarm.

Foodscape Schilderswijk van Stichting Urbania Hoeve

Een mooie poster met de leus “Wij hebben wormen!!!” boven een verder eenvoudige stand, sprong meteen in het oog. Foodscape Schilderwijk is een initiatief van Stichting Urbania Hoeve en leert buurtbewoners van de Haagse Schilderswijk met leuke workshops hoe je de bodem kunt verrijken met wormenhumus. Op de stand stond een grote kartonnen bak vol groen- en bruinafval dat huis moest bieden aan tientallen wormen. Onder de nog een lichte geur van vers toegevoegd koffiedik leerden we allerlei handigs over wat wormen ons en de bodem te bieden hebben. Voor ons biedt dat een interessante basis om te onderzoeken of (en hoe) die krachtige, 100% natuurlijke wormenmest kan worden gebruikt onze Windowfarms als plantenvoeding.

Afval Loont

Wat vertwijfeld keken we naar een presentatie boven twee afvalbakken. Wat moest dit toch voorstellen? Afval Loont is een initiatief dat mensen financieel beloont voor het gescheiden inleveren van hun afval bij een inzamelpunt van Afval Loont. De boodschap is dat afval niet waardeloos is. Van papier, plastic en blik tot frituurvet en textiel, alles wordt ingezameld tegen een kiloprijs. Als lid van Afval Loont krijg je een spaarpas en verdien je dus aan je eigen afval. Een klein huishouden spaart zo € 30,- per jaar bij elkaar, maar grote spaarders wel € 150,- per jaar. Afval Loont opent binnenkort een vestiging in Den Haag en zijn in gesprek met de Gemeente voor het vinden van een geschikte locatie. Voor ons kan Afval Loont interessant zijn om de restmaterialen en afgeschreven Windowfarms verantwoord af te voeren.

Heilige Boontjes

Flyers met de woorden ‘verticaal tuinieren’, daar loopt een Windowfarmer natuurlijk niet zomaar voorbij. Heilige Boontjes is een initiatief dat (moes)tuinieren mogelijk wil maken voor mensen met een lichamelijke beperking. Niet iedereen kan met de knieën in de aarde om een (moes)tuin te verzorgen. Heilige Boontjes lost dat op door verhoogde kweekbedden te maken die ook nog eens kunnen worden afgedekt om als kas te fungeren. Eigenlijk een horizontale tuin, maar gewoon een etage hoger, zodat men niet hoeft te bukken.

Foto: Duurzaam Den Haag

Foto: Duurzaam Den Haag

Noud te Riele en Moki Last

Noud te Riele en Moki Last tuinieren al ruim 25 jaar en zijn erg actief in het Haagse groen. Met de prachtige keramische wormentonnen was hun stand op de beurs een heuse blikvanger. De wormenton kennen de meesten van ons waarschijnlijk als verticaal te beplanten plastic kuip met in het midden een holle buis waarin je het GFT-afval kwijt kunt. De wormen in de ton zorgen voor de verwerking van het GFT en daarmee voor de voeding van de planten in de bak. Noud en Moki tillen de wormenton naar nieuwe artistieke hoogten. In een workshop leren zij je zelfgemaakte keramische wormenton te maken.

 

Gered Gereedschap

Gered gereedschap geeft gereedschap die wij hooguit nog een rol in een stoffig museum zouden gunnen, een compleet nieuw leven. Oude tangen, schroevendraaiers en hamers worden ontroest, handvaten worden opnieuw geverfd, zaagbladen, beitels en messen worden met veel geduld geslepen. Dit gereedschap gaat vervolgens naar plekken waar mensen in grote armoede leven, om mensen te helpen hun leefomstandigheden te verbeteren en een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Haagse Dag van De Aarde 2016

De klok was inmiddels al even de 17:00 uur gepasseerd en de beurs werd afgebouwd, maar de dames bij de stand ter promotie van Haagse dag van de Aarde 2016, waren de beroerdste niet. Zij praatten ons bij over hun leuke kleinschalige evenement op 23 april, waarbij ook verschillende duurzame initiatieven aanwezig zullen zijn. Van 10:00 tot 15:30 uur zal er een feestelijk festival plaatshebben met groene organisaties uit Den Haag e.o., duurzame workshops, eco-shopping, diverse kinderactiviteiten en een heerlijke Syrische lunch gemaakt door vluchtelingen die bij de organisatie van het evenement betrokken zijn. Dat spreekt ons zeker aan en (een deel van) ons team zal daar daarom ook aanwezig zijn.

Na moeizaam afscheid genomen te hebben, gingen de die hards binnen ons project nog even op kroegentocht en keerden we vol Nieuwe Krach naar huis.

Mooi werk mensen!

Tot de volgende.

_____________________________________________________________________________ Terug naar Nieuws