Innovaties

Innovaties in de Windowfarm V3.1 – de Coca Cola versie

De windowfarm blijft een product in ontwikkeling. Gebruikers over de hele wereld voegen steeds nieuwe ideeën en methodes toe, om het ontwerp te perfectioneren. Sommige van deze methodes zie je daarna nooit meer terug en andere worden meteen wereldwijd over genomen, zoals de methode om de lucht via de bovenkant van de fles de waterbuis in te voeren.

In de laatste versie, de V3.1, die we hebben gebouwd, zitten de volgende innovaties:

Coca Cola Windowfarm2

– De V3.1 wordt gemaakt van Coca Cola flessen. Dit was een onvermijdelijke stap, omdat de Schweppes fles, waar de vorige vertaling op gebaseerd was, uit de handel is genomen. De Coca Cola fles is niet ideaal, maar wel the next best thing.

harde buis

De harde buis is in een bocht gesmolten. Hierdoor zijn twee flexibele buizen niet meer nodig. Onderin de buis zit nog een knik, die zorgt er voor dat de kolom nu vanzelf recht hangt.

Tie wrap

Deze tie wrap vervangt een akelig klusje waarbij je in de doppen van elke fles een lipje moest snijden. Dit werkje had een hoog kijk-uit-voor-je-vingers gehalte. Met deze simpele tie wrap loopt het water mooi loodrecht naar beneden. Je ramen blijven schoon en ook de plantjes zijn blij omdat ze effectiever water krijgen.

Zeiloogje

Dit mooie schoenverteroogje voorkomt een rafelig gat in de plastic fles. Hierdoor bevestig je de kogelketting een stuk soepeler. Ook heb je minder kans dat het gat uitscheurt.

Om dit oogje dicht te knijpen is een kleine modificatie van een zeilogentang noodzakelijk. Die moet je hiervoor ruw verzagen. (Misschien komt iemand nog een keer een tang tegen die zonder deze aanpassing in het plantgat past?)

DSC01321

– Het zwakste punt in de laatste officiële versie was de luchttoevoer door de dop. Dit zag er prachtig uit, maar het voelde nooit helemaal veilig omdat hier een blijvende kans op lekkage zat. Deze schakel hebben we in V3.1 helemaal weggenomen. In plaats hiervan loopt de luchtslang nu via de bovenkant van de fles de watertank in. Deze methode zagen we op veel windowfarms gebruikt worden. De voetbalpompnaald wordt hierbij direct in de harde buis gevoerd.

Idee van Robert Valkman

– Het onderdeel waarbij je je vingers echt geweld aan deed (met blaargarantie), was de montage van de kogelketting door middel van doorlusstukjes. Hiervoor vonden we op een mooie morgen een prachtig alternatief op onze vensterbank, waardoor de montage nu veel sneller – en helemaal pijnloos – kan verlopen!

 

Innovaties in de V3.0 – de Schweppes versie

Voor de vertaling van de Amerikaanse instructietekst hebben we zelf een windowfarm gebouwd. Tijdens de bouw bleek al snel dat we de instructietekst op een aantal punten moesten aanpassen, omdat sommige Amerikaanse onderdelen (zoals de specifieke Nestle fles die ze daar gebruiken) niet te krijgen zijn in Nederland, of omdat we tijdens de bouw een betere oplossing voor iets vonden.

RIMG0048p

(Of omdat we eigenwijs waren, zoals met het transparant laten van de flessen 🙂

RIMG0082

Fles

We hebben in eerste instantie de 1,5 liter fles van Schweppes gebruikt, omdat deze ongeveer dezelfde vorm heeft als de Nestlé waterfles die in de Amerikaanse versie wordt beschreven: een wespentaille in het midden, zodat het plantenbakje middenin de fles ‘hangt’.

Maten

Doordat de maten van de Schweppes fles net iets afwijkt van de Nestlé fles, hebben we ook de maten van de kogelketting, de plastic buizen etc net iets aan moeten passen.

RIMG0038

Ventielverloopstuk

Voor de montage van de dop, moesten we een nieuwe methode verzinnen, omdat de 3 methodes die al in de tekst stonden, allemaal niet werkten, met wat je in Nederland kunt vinden. Uiteindelijk bleek een verloopstukje voor een Frans ventiel precies de goede afmeting en schroefdraden te hebben, voor een waterdichte verbinding met een voetbalpompnaald.

RIMG0045

Pomp

De pomp die in de Amerikaanse tekst wordt aangeraden, is al een paar jaar uit de handel. Wij zijn op het advies van een aquariumspecialist afgegaan, en hebben voor de Sera 550 R Plus gekozen. (Die heeft dezelfde specs als de pomp die werd aangeraden en hij draait 4 kolommen rustig op halve kracht.)

Daarnaast hebben we het ontwerp aangepast omdat we merkten dat dingen iets effectiever konden:

RIMG0025d

Extra buis

We hebben een stukje flexibele buis toegevoegd, die dezelfde dikte heeft als de hard plastic buis waar het aan vast zit. Hierdoor raakten we een plotselinge verbreding van het buizenstelsel kwijt, en kon het water hoger klimmen.

RIMsG0023

Zo weinig mogelijk onderbreking

De hard plastic buis bestond in de Amerikaanse versie uit 2 delen. Wij hebben de buis heel gelaten, zodat de zuigkracht niet onderbroken wordt. Ook hierdoor komt het water hoger, merkten we.

RIMG0061p

Andere watergaten

Het gat van de reservoirfles hebben we vervangen voor 2 gaten in de ‘pootjes’ van de fles. Dit zagen we ook bij windowfarms die van Coca Cola flessen gemaakt waren. Op deze manier zit het gat helemaal bovenin de fles, waardoor er zoveel mogelijk water in de fles kan. (Zoveel mogelijk water=zoveel mogelijk druk, waardoor de pomp minder moeite hoeft te doen en waardoor je iets langer kunt wachten met water bijvullen.)

Dan hebben we nog een paar kleine aanpassingen gedaan, simpel omdat we die mooier vonden:

RIMG0036d

Tie wrap

We hebben geen bindtape gebruikt om de buis vast te maken, maar tie wrap. Valt gewoon minder op en zit wel zo stevig.

RIMG0054p

Doe dit niet zonder toestemming van je moeder

Onze windowfarm ‘hangt’ niet alleen, hij ‘staat’ ook. We hebben gaten in de vensterbank geboord, waar het ventielverloopstukje doorheen gaat. Dit was even slikken, maar in deze vensterbank was dit veel mooier. De windowfarm hangt hierdoor precies in het raamkozijn. En het heeft iets cools dat je niet meteen het pompsysteem ziet.

Transparant

Verder hebben we de plantflessen doorzichtig gelaten zodat er meer licht in de kamer kan komen. (We weten nog niet of we dit zo laten. De nadelen zijn dat je sneller algen kweekt, en dat de wortels die buiten het potje hangen hun functie zouden verliezen.)

Met dank aan

Voor het maken van dit Nederlandse ‘prototype’ hebben we heel veel gehad aan een paar winkeliers die even de moeite namen om met ons mee te denken.  We willen een paar hiervan speciaal bedanken, dat zijn de medewerkers van:

Kringloopwinkel ‘FIETS’
Weimarstraat 364, Den Haag

Sierviskwekerij Waterweelde
Oude Haagweg 30, Den Haag

RU58 Plastics
Zichtenburglaan 15, Den Haag