Cursus

Nieuwe cursus windowfarm bouwen uitgesteld

DSC02868+CDe aangekondigde cursus Windowfarm Bouwen gaat niet van start in het najaar van 2016, zoals eerst het plan was, maar is voorlopig uitgesteld, omdat we te druk zijn met andere dingen. We hopen dat we hier in het voorjaar 2017 weer wat ruimte voor hebben. Als je interesse hebt kan je je vast aanmelden op cursus@windowfarms.nl dan houden we je op de hoogte.

Wat maak je tijdens de cursus?

Tijdens de cursus bouw je zelf een volautomatische windowfarm. De cursus zal bestaan uit 6 achtereenvolgende dinsdag avonden.

De windowfarm werkt op hydrocultuur, een tijdschakelaar en ‘airlift’ – de airlift bereik je doordat een werking windowfarm luchtpomp belletjes blaast in je “waterfles” die samen met wat waterdruppels door een buis omhoog worden geblazen. Door omhoogstijgend water krijgt je windowfarm dus water, vandaar ‘airlift’. De luchtpomp zit weer aangesloten op een tijdschakelaar, waardoor de irrigatie automatisch kan worden ingesteld.

De plantjes staan in hydrokorrels/vermiculiet. Het water wordt hierdoor vast gehouden, waardoor de plantjes continu kunnen drinken. In hydrocultuur ontwikkelen plantjes andere wortels dan in aarde. De kans op schimmels en ziektes is klein omdat er geen aarde aanwezig is.

Door voedingsstoffen toe te voegen aan het water, zorg je ervoor dat de planten toch voldoende voeding krijgen. Met een windowfarm creëer je binnenshuis bijna dezelfde condities als in een kas. Hierdoor kunnen planten die normaal buiten staan ook in je woonkamer- of in je keukenraam groeien.

Met je windowfarm kun je uiteindelijk zelf groenten, kruiden, eetbare bloemen en kleinfruit weken in je raam.

wp_ss_20160615_0001Voor wie is de cursus?

In principe is iedereen in staat om (met onze hulp en instructies) een windowfarm te bouwen tijdens de cursus. Het helpt natuurlijk als je geen twee linker handen hebt en het helpt ook als je wat gevoel hebt voor plantjes. Maar je hebt geen voorkennis nodig voor de cursus.

 

Wat moet je zelf meenemen?

Reken er op dat je oude kleding aantrekt (of een schort/overall meeneemt) waarop verfspatten mogen komen. Al het gereedschap, het materiaal en de onderdelen die je nodig hebt, verzorgen wij.

Wat kun je in de windowfarm kweken? SAMSUNG

Kleine groenten, zoals:
Trostomaatjes, minikomkommers, snoeppaprika’s, pluksla (rucola, amerikaanse roodband, lola rossa), klimboontjes, augurken, waterkers

Kruiden, zoals:
Basilicum, munt, bieslook, salie, kamille

Klein fruit, zoals:
Aardbeien (* dit hebben we zelf nog niet getest.)

Eetbare bloemen, zoals:
Oost Indische kers, viooltjes, goudsbloemen (* denken we. Dit hebben we zelf nog niet getest.)

Hoe lang heb je iets aan de windowfarm?

wp_ss_20160622_0004Als je voorzichtig met je windowfarm omgaat, heb je een mooi systeem voor jaren. De windowfarm vraagt een beetje onderhoud: maak ‘m jaarlijks even schoon, en wees er op tijd bij als je algen begint te kweken. Voor het schoonhouden en onderhouden van je farm bestaan allerlei tips, tooltjes en instructies.

Praktische informatie

Locatie van de cursus: volgt zodra bekend, in ieder geval in Den Haag
Duur van de cursus: 6 opeenvolgende dinsdagen, startdatum nog niet bekend
Tijdstip: van 19.15 uur tot ca 22.00 uur
Prijs: Wordt iets rond de €120,- (inclusief materiaal en onderdelen)
We zijn nog aan het informeren of we hier Ooievaarskorting bij kunnen aanbieden.
Extra mogelijkheden: Als je wilt, zijn er ook zaaipakketjes te koop, of grotere pompen voor als je je windowfarm later nog uit wilt breiden.
Aanmelden of meer informatie: stuur een mailtje naar cursus@windowfarms.nl

De cursus wordt gesponsord door Estafette Den Haag en door de Albert Heijnen op de Valkenboslaan en de Conradkade.

wp_ss_20160615_0011